hari ne saya nak ajar cara buat kuih tradisi...bewarna hijau..lembut...dan rasanya lemak2 manis...jeng..jeng...kuih apa kah itu....inilah kuih ketayap...mungkin jenerasi sekarang kurang menyukainya...tapi kuih ini masih menjadi kegemaran org tua2....so...sape2 yg masih ada atuk atau nenek boleh le mencuba.sekadar menghiburkan hati mereka....seronoknye...cucu teman buatkan kuih hari neee....
bahan-bahannye....(A)
2cawan air
3cawan tepung gandum
1 biji telur
secubit garam
1sudu teh pewarna hijau untuk inti...(B)
1 biji kelapa
1 cawan gula
1 senduk kecil gula merah
1 sudu besar tepung gandum
cara2(senang je)
masuk je semua bahan A ke dalam pengisar...and kisar sampai semua sebati..pastikan bancuhan tidak terlalu cair atau terlalu pekat....tapis bancuhan kedalm bekas...ambil 1 senduk kecil dan loyangkan ke dlm kuali kecil...sapu minyak terlebih dahulu pada kuali supaya tidak melekat.....angkat apabila masak...api pastikan perlahan...
untuk intinye...masakan semua bahan B diatas api sampai kelapa naik bau...dan angkat...
akhir sekali...ambil sekeping dan bubuh 1 sudu kecil inti kelapa di atasnye da gulungkan secantik yg boleh...baru beselera nak mkn....
0 comments:
Post a Comment